Atenţionare METEO: Primele îngheţuri sunt aşteptate chiar în această săptămână

meteo-moldova

Meteorologii lansează atenţionări vizând temperaturile scăzute ale primelor zile din octombrie: Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat îngheţuri pentru săptămâna  în curs.

Este vorba în special de temperaturile sub zero grade, aşteptate spre sfârşitul săptămânii, când primele îngheţuri nu vor ezita să-şi facă simţită prezenţa.

În primele ore ale dimineţii, la suprafaţa solului se prevăd îngheţuri cu intensitatea cuprinsă între -1 si -3 grade”, avertizează SHS, într-o notă încadrată la categoria „Cod Galben”.

Este vorba aşadar despre fenomene meteorologice obişnuite pentru Republica Moldova, dar care ar putea deveni periculoase în anumite circumstanţe, pentru desfăşurarea unor activităţi socio-economice.

Luna octombrie nu se anunţă însă tocmai friguroasă pentru Chişinău: temperaturile se vor situa în limitele normale pentru această perioadă a anului, cu minime cuprinse între 8 şi 10 grade şi maxime variind între 14 şi 17 grade.

În ceea ce priveşte buletinele de alertă publicate regulat de SHS, cu privire la poluarea excepţională înregistrată pe teritoriul ţării noastre, se semnalează anomalii de acest tip, la nivelul apelor de suprafaţă ale râului Bîc, secţiunea municipiului Chişinău, în aval.

Este vorba despre un fenomen înregistrat încă de la jumătatea lunii septembrie, care persistă, marcând o reducere a conţinutului de oxigen dizolvat în apă, sub limita admisă (0,81 mgO2  depistat în proba de apă colectată, fată de 6,0 mgO2 – nivelul minim normal).

Roxana Iorgulescu