10 lucruri interesante despre creierul uman

creier_interesant

Creierul uman este cel mai complex organ din corpul uman şi poate, din întreg Universul. 

Cele mai mari minuni făcute de om, sunt un rezultat al creierului uman fiind caracteristica cea mai uimitoare într-o ființă umană. Creierul uman cu complexitatea sa actionează ca un dispozitiv de stocare care deține în condiții de siguranță cele mai prețioase amintiri ale unei persoane.

Vezi mai jos cele 10 lucruri interesante despre creierul uman, potrivit celor de la epyk.com:

1. Creierul uman nu are terminaţii nervoase

Este singurul organ lipsit de nervi, deşi creierul este centrul de comandă al sistemului nervos central. Creierul nu simte durerea.

2. Consumă energia

Creierul uman consumă cea mai mare parte a energiei produse de organismul uman. Mai precis, 20% din energie deşi el reprezintă 2% din greutatea noastră. Energia îi este vitală pentru a rămâne sănătos. Creierul consumă oxigen mai mult decât oricare alt organ.

creier

3. Neuronii

Numărul neuronilor prezenţi în creierul uman sunt aproximativ 100 de miliarde, ceea ce înseamnă cam de 15 ori din totalul populației umane pe pământ. Acest număr mare de neuroni mărește capacitatea de procesare a creierului.

4. Creierul, cel mai gras organ

Nici nu te-ai fi gândit la asta, dar creierul este considerat cel mai gras organ – este alcătuit din 60% grăsime. 75 % din masa totală a creierului este apă.

creier

5. Neocortexul

Este acea porţiune a creierului uman responsabilă de limbaj şi conştiinţă. Ocupă 76% din creierul uman. Neocortexul uman este cu mult mai dezvoltat decât la animale. Creierul poate stoca de până la cinci ori mai multă informaţie decât Eciclopedia Britanica. Creierul creşte până în jurul vârstei de 15 ani.

6. Cât la sută folosim din capacitatea creierului

Până acum s-a tot spus că oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului, dar nu este foarte corect spus dat fiind faptul că fiecare parte a creierului serveşte unei anumite funcţii specifice. Creierul unui bărbat cântăreşte 1.350 g, iar al unei femei 1.200 g.

creier

7. Creierul şi sarcina

În timpul sarcinii, neuronii au prezentat o rată de divizare cu mult mai mare faţă de perioada dinaintea sarcinii – 250.000 neuroni pe minut.

8. Creierul şi sângele

În fiecare minut, în jur de 15%-20% (750 ml) din sângele uman este trimis către creier.

9. Creierul şi electricitatea

Energia consumată de creierul nostru este de aproximativ 25W, suficient cât să alimenteze un bec. Nu degeaba există imaginea celebră cu becul deasupra capului, atunci când îţi vine o idee.

10. Creierul nu este perfect

Aşa se credea, sau aşa se dorea. Creierul uman a reuşit de-a lungul timpului să păcălească oamenii în perceperea lucrurilor din jur în neconcordanţă cu realitatea.